Saturday, 18 November 2017

SYUKUR DAN SABAR KETIKA DI UJI

Bersyukur Dan Bersabar Ketika Diuji Tanda Orang Yang Bertaqwa


Bersyukur dan bersabar adalah sifat orang yang beriman.

Orang yang bersabar ketika diuji itulah orang yang memperoleh keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Allah.
"Dan sungguh akan Kamu berikan cubaan kepadamu dengan sedikit ketakutan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan.. Dan sampaikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar.. (Iaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan, Inna Lillahi wainna ilaihi raji'un (sesungguhnya kami adalah milik Allah dan kepadaNYA kami kembali).. Mereka itulah yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhannya dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk..." (Surah al-Baqarah ayat 155)

Ketika kamu diuji dan sesuatu musibah menimpa, teruskanlah berjalan.. teguhkan langkahmu.. Allah pasti telah menggantikan sesuatu di hadapan nanti. Mungkin sebuah kehidupan yang lebih baik dan indah. Yang lepas biarkanlah. 

Bersabar dan seterusnya bersyukur ketika diuji merupakan satu langkah pendewasaan diri. Dengan masalah kamu tahu menyelesaikan.. dengan musibah kamu akan lebih matang dan dewasa menangani sesuatu situasi. Orang yang berjaya dan berada di atas bukanlah mereka memiliki magik yang membolehkan mereka terbang ke langit... melainkan mereka juga macam kita melepasi rintangan demi rintangan dengan sabar sehingga berjaya.

Akhir kata, bersabarlah ketika diuji. Nasihat ini juga buat penulis ini.. yang kadang-kadang ada turun naiknya bermacam rasa bila diuji. Lantas.. teringat kata Firman Allah SWT dalam al Quran,
 Ketika masalah datang, Allah tidak meminta kita untuk memikirkan jalan keluar hingga penat, Allah hanya meminta kita sabar dan solat. 

No comments:

Post a Comment